2015. március 7., szombat

DIY könyvjelzők

Már többször is említettem itt a blogon, hogy imádok olvasni. Bár elég sokat olvasok az ebook olvasómon, ennek ellenére nem hanyagolom a papír alapú könyveket sem. Ha már könyvek és olvasás, akkor persze szükség van könyvjelzőre. 

Sokan csak egyszerűen behatják az oldal sarkát (Ne csináljátok!), megjegyzik az oldalszámot vagy éppen a kezük ügyébe kerülő vonat vagy buszjegyet, egyéb papírokat használják. 

Szebbnél szebb könyvjelzőket lehet kapni a boltokban, vagy akár eBay-en, de mi is készíthetünk magunknak gyorsan és egyszerűen. Én most az utóbbit választottam és rögtön négy félét is készítettem. Az ötletek a Pinterestről származnak.


Amire szükség lesz: karton lap, filctollak, origami lapok, mágnes (a már lejárt mágneses naptárak tökéletesek), mintás papír (nálam ez most egy mini szatyor volt), olló, ragasztó, gemkapocs 


1. Az első egy mágnese könyvjelző. Ehhez egy kartonból kivágtam egy 4x15 cm-es darabot, félbehajtottam, majd bevontam a szivecskés anyaggal. Ezután pedig belülre egy-egy kis mágnescsíkot ragasztottam és kész is van. A mágneses könyvjelzők nagy előnye, hogy biztosan nem fog kicsúszni a lapok közül. :)

2. A második egy klasszikus könyvjelző formájú darab. Nagyon egyszerű elkészíteni, mindössze ragasztóra és színes lapokra van szükség. Itt lépésről lépésre megtaláljátok az elkészítését.

3. A harmadik egy szív alakúra hajlított gemkapocs, amit persze nem csak könyvjelzőzésre lehet használni. Már régebben is nézegettem ezt a kis trükköt, de akkor valamiért bonyolultnak találtam. Nem is értem, hogy miért, hiszen nagyon egyszerű elkészíteni, itt meg is nézhetitek, hogy hogyan.

4. Az utolsó pedig egy a végtelenségig variálható darab, ami szinte az elsők között jelenik meg a találatoknál, ha a 'diy bookmark'-ra keresünk rá. Én most nagyon egyszerűen csak egy feliratot írtam rá. De az ügyesebbek rajzolhatnak is rá, esetleg a kedvenc idézetünket is ráírhatjuk. A hajtogatás lépéseit itt megnézhetitek.

Ti mit használtok könyvjelzőnek? Készítettetek már saját kezűleg?:)

2 megjegyzés: