2013. október 23., szerda

Olvastam XIII.

Tom Bower - Bernie Ecclestone titkos élete

"Éles eszű, könyörtelen és rafinált – leginkább ezek a jellemzők illenek Bernie Ecclestone-ra. Pályafutását gyakran tarkították vesztegetéssel és csalással kapcsolatos vádak és botrányok.

De mi az igazság?

Szegénységben született, végül milliárdossá vált azzal, hogy felfejlesztette a világ egyik legnépszerűbb sportját, a Forma–1-et. Mindeddig azonban soha nem árulta el, hogyan sikerült a hírhedt londoni Warren Street egyik használtautó-kereskedőjéből olyan meghatározó személyiséggé válnia, mint manapság.

Hosszas hezitálás után döntött úgy, nem bánja, ha Tom Bower felfedi az igazságot életével kapcsolatban, és összegyűjt minden, róla szóló botrányt, katasztrófát és dicsőséget. Sőt bíztatta barátait és ismerőseit, de még ellenségeit is, ne féltsék, nincs többé tabu az életéről. Ahogy mondta, ő maga is kíváncsi saját sztorijára, mert rádöbbent: „Mindig győzni akartam az életemben, de soha nem szerettem gondolkodni róla.” (http://www.hvgkonyvek.hu)

Kicsit sokáig tartott kiolvasnom, de ennek nagy részt az volt az oka, hogy a vonatutak alkalmával olvastam csak, mert egyébként a ZH-kra való tanulás volt előtérben.
Igazából nem is tudom mit írhatnék erről a könyvről, hiszen szerintem ha valakit alapból nem érdekel a Forma.1, akkor nem biztos, hogy a Bernie élete fogja.
Egy életrajzi könyvről van szó. Tetszett, hogy olyan dolgokat is megtudunk, amiket egyébként nem. Érdekes volt 'látni', hogy egy szegény családból származó kisgyerekből, hogyan vált milliárdossá Bernie. Kőkemény pénzek vannak ebben a sportban és ezekről számszerű információkat is olvashatunk.
Szerintem a könyvben olvasottakon kívül még rengeteg olyan dolog van a Forma-1 körül, amiről csak egy nagyon szűk kör tud és szerintem ez jól is van így. De jó, mert egy kis betekintést nyerhetünk a pályán történő dolgok mögé is. Közgazdász hallgatóként és F1 rajongóként nekem nagyon tetszett ez a könyv, mindkét szempontból érdekes.

Én minden F1 rajongónak és nem F1 rajondónak is ajánlom.

Ti olvastátok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése